Autoestima i ortodòncia

L'ortodòncia soluciona problemes funcionals, emocionals i d'autoestima en els adolescents

22 oct. Autoestima i ortodòncia

El rostre humà ha estat objectiu i víctima d’una acurada observació i anàlisi. En la majoria dels cultes, aquesta zona del cos és la primera senya d‘identitat: la primera que rep l’impacte visual quan ens mirem i ens comuniquem i, per tant, constitueix una mena de passaport per a la vida.

L’ortodòncia exerceix aquí un paper bàsic perquè va més enllà d’allò funcional, soluciona problemes emocionals i d‘autoestima i constitueix un dels principals motius de consulta.

Antigament, els filòsofs grecs ja van introduir el terme ‘estètica’. Ells van estudiar les raons per les quals l’objecte o persona resultava bella o agradable a la vista. Van descriure les primeres lleis geomètriques que havien de ser respectades perquè l’harmonia de les línies i l’equilibri de les proporcions provoquessin una sensació satisfactòria en l’observador. També van establir cànons de bellesa que encara seguim aplicant com a guies reguladores de l’estètica.

Les dents són part de l’estètica facial

Sovint ens trobem que els nens més atractius són considerats més intel·ligents i són més acceptats socialment, la qual cosa sosté la hipòtesi que l’atractiu social del nen està influït per la seva aparença facial. Els conceptes de bellesa del rostre i harmonia del perfil exerceixen una funció decisiva en el terreny de les relacions socials de l’home, per la qual cosa ha estat i és tema d’intens estudi i investigacions científiques. Les dents, al mateix temps, són part integral de l’estètica facial i assumeixen una funció primordial en les complicades interaccions socials, culturals i psicològiques de l’individu. Un somriure pot comunicar molt més que les paraules i, en realitat, quan aquest somriure està inhibit per dents desagradables a la vista, aquesta persona està seriosament dificultada en el desenvolupament i ús de les habilitats bàsiques de comunicació.

Ortodoncia0031_new

És per això que els nostres pacients sovint s’interessen per un tractament d’ortodòncia motivats fonamentalment per millorar la seva estètica, al que podem afegir que gran part dels esforços i objectius dels tractaments ortodòntics estan encaminats a aconseguir un perfil estètic i harmònic i a satisfer el motiu de consulta del  nostre pacient.

L’ortodontista s’enfronta diàriament al repte d’aconseguir un somriure harmoniós partint d’alteracions dentals i sovint també esquelètiques determinades, que podrien limitar el resultat òptim i no assolir les expectatives desitjades malgrat una ortodòncia molt ben feta. Per això cal una anàlisi més profunda per part de tot l’equip d’especialistes de la clínica (periodòncia, cirurgia, pròtesi, etc.) per poder identificar i analitzar els factors que incideixen en la conformació d’un somriure considerat estèticament acceptable.

A mesura que els nens creixen i s’acosten a l’adolescència comencen a interaccionar amb diversos mitjans i desenvolupar de manera diferenciada diverses formes d’autoestima, de percepció pròpia i d’acceptació d’un mateix. El somriure atractiu té aquí un paper molt important, i l’ortodòncia és una eina d’ajuda per poder aconseguir-lo.

Dra. Guardia
Num. Col·l. 6471Powered by Nulled Themes