Durant l’embaràs és essencial cuidar-se la boca

Durant l'embaràs és molt important cuidar la salut bucodental per benefici de la mare i del fill

03 febr. Durant l’embaràs és essencial cuidar-se la boca

Durant l’embaràs, la dona experimenta una sèrie de canvis fisiològics que poden alterar el seu estat de salut bucodental.

Encara avui dia sentim a dir allò de “cada embaràs costa una dent”. És cert que els canvis que es produeixen al cos de la dona poden repercutir en la seva salut dental, però això no té res a veure amb la creença popular que “el nen absorbeix el calci de la mare”. El que passa és que moltes vegades als canvis hormonals i del medi ambient oral, s’hi afegeix la modificació dels hàbits alimentaris i higiènics. És freqüent que augmenti la ingesta de sucres i s’alterin els horaris dels àpats. Tot això suposa un augment del risc de desenvolupar càries i malalties gingivals, sobretot en persones amb certa predisposició a tenir-ne. L’acidesa produïda pels vòmits també pot augmentar la incidència de càries. Hi ha estudis que indiquen una relació entre les malalties gingivals i els nens amb poc pes en néixer o els parts prematurs.

Precaucions per una bona salut bucal durant l’embaràs

No obstant això, si la dona pren una sèrie de precaucions senzilles és possible gaudir d’una salut bucal òptima durant l’embaràs. S’ha de mantenir una higiene oral minuciosa, raspallar-se les dents després de cada àpat i utilitzar el fil o raspallets especials almenys un cop al dia per netejar els espais interdentals. La presència de bacteris a la saliva de la dona augmenta el risc de transmissió de bacteris al futur nadó. S’ha de procurar mantenir una dieta sana i equilibrada, limitant els aliments rics en sucres.

Quan he d’anar al dentista si estic embarassada?

És important fer revisions periòdiques al dentista abans i durant l’embaràs, perquè a través d’una visita acurada pugui valorar el risc de malaltia gingival i càries i prendre les mesures de prevenció o pautes de tractament més indicades.

L’ideal és començar l’embaràs en les millors condicions possibles, però si durant l’embaràs sorgeixen problemes que cal tractar, no hi ha cap raó per deixar de fer-ho, ja que retardar aquest tractament pot suposar un risc per a la mare i, de retruc, per al fill. Cal informar sempre l’odontòleg que s’està embarassada. El tractament dental és segur i efectiu durant l’embaràs, es pot utilitzar anestèsia de manera segura i, si la patologia en qüestió, requereix un tractament urgent, es poden fer radiografies de manera segura i protegint el bebè.

Tenir cura de la salut bucodental hauria de ser prioritari per a la dona gestant, ja que un bon control de les malalties orals, no només la beneficia sinó també al seu futur fill.Powered by Nulled Themes